Osnivač i inspiracija

Kroz sopstvena postignuća, kao i kroz osnivanje Šri Činmoj Maraton Tima, tokom čitavog svog života Šri Činmoj je živopisno demonstrirao način na koji sport može da bude moćno sredstvo za otključavanje istinskog potencijala ljudskog duha.

"Nebrojeno mnogo ljudi na planeti ne veruje u unutrašnju snagu, ni u unutrašnji život. Oni osećaju da je spoljašnji život sve. Ne slažem se sa njima... unutrašnji život postoji, postoji duh..."     - Šri Činmoj

Inspiracija za najdužu trku na svetu

Šri Činmojevo spontano poimanje neograničenog potencijala koji leži unutar svakoga od nas navelo ga je da izume sportske poduhvate izdržljivosti koji su se drugima činili kao da premašuju granice ljudskih mogućnosti. Najupečatljiviji primer je, svakako, Trka Samoprevazilaženja na 3100 Milja (približno 5000km), koja se od 1997. godine redovno održava u Njujorku i još uvek je najduža setifikovana drumska trka na svetu.

Šri Činmojeva atletska istorija

Šri Činmoj je bio impresivan atleta. Bio je  šampion u desetoboju u duhovnoj zajednici u kojoj je proveo svoju mladost. Istrčao je ukupno 22 maratona i 5 ultramaratona i mnogo puta je učestvovao u atletskim disciplinama na Svetskim Igrama Veterana. Sportska povreda je sprečila njegovu dalju karijeru trkača.

Posvećenost koju je ulagao u treninge inspirisala je njegove prijatelje i članove Šri Činmoj Maraton Tima da povećavaju i svoje sopstvene sposobnosti.

Šri Činmojevo podizanje velikih težina

Nakon što se završila njegova trkačka karijera, bez straha se okrenuo polju podizanja tegova i uskoro je u toj disciplini počeo da postavlja zapanjujuće rekorde, pomerivši opšte prihvaćena shvatanja o tome šta je zapravo moguće. Njegov najimpresivniji rekord je svakako podizanje 7040 funti (oko 3,2 tone)  jednom rukom iznad glave. O Šri Činmojevim podizanjima snimljen je i film koji prati njegovu demonstraciju snage kada je tokom jedne večeri podigao preko 100 tona tereta različitim tehnikama. Za više informacija kliknite ovde

Služimo trkačku zajednicu

Šri Činmoj je 1977. godine osnovao Šri Činmoj Maraton Tim, a njegova vizija, inspiracija, ohrabrenje i intuicija predstavljali su vodeću silu zahvaljujući kojoj je ŠČMT izrastao u danas najvećeg organizatora sportskih poduhvata izdržljivosti na svetu.