Osnivač i inspiracija

"Osećam da je svetu potrebna dinamičnost. Spoljašnjem svetu je potrebna dinamičnost, a unutrašnjem svetu je potreban mir. Da bismo stekli mir, kao tragaoci moramo da se molimo i meditiramo. A opet, ako možemo da budemo dinamični, onda ćemo u spoljašenjem životu postići mnogo više. U svakom trenutku nam je potrebna fizička kondicija da bismo mogli da budemo dinamični, a trčanje nam mnogo pomaže da održimo kondiciju."

   -  Šri Činmoj

Trkačka karijera Šri Činmoja

Zahvaljujući svojim sposobnostima, Šri Činmoj je bio impresivan atletičar, a posvećenost sa kojom je trenirao inspirisala je njegove učenike da povećaju svoje sposobnosti i kao učesnici u trkama i kao organizatori trka.

Kao atletičar i šampion unutar duhovne zajednice u kojoj je odrastao, Šri Činmoj je učestvovao u mnogim trkama Maraton Tima, završivši ukupno 22 maratona i 5 ultramaratona, a učestvovao je i na Svetskim Master Igrama 1983 i na Svetskim Igrama Veterana u 1993 u Japanu. (pogledajte video) 

Šri Činmojevo dizanje tereta

Šri Činmoj je počeo da se bavi dizanjem tereta 1985. i postigao je mnogo neobičnih i upečatljivih podizanja koja su svima uputila izazov u poimanju toga šta je moguće.

Ni tokom poslednjih meseci njegovog života, inspirativna posvećenost koju je posedovao nije jenjavala. Čak i na manje od dva meseca od okončanja njegovog ovozemaljskog putovanja 11. oktobra 2007, Šri Činmoj je uspeo u avgustu da podigne 400 kg iznad glave i to samo desnom rukom. Njegovo podvižništvo na polju podizanju tereta ovekovečeno je na filmu "Izazov nemogućem" (Challenging Impossibility).

Samoprevazilaženje

Šri Činmoj se bavio raznim sportovima ne samo zbog radosti koju je sticao i održavanja fizičke kondicije, već i zato što je smatrao da sport na prirodan način prenosi i izražava njegovu filozofiju samoprevazilaženja. Nekolicina njegovih učenika je, nadahnuta njegovim primerom, načinila pokušaj da razgrne svoja sopstvena lična ograničenja kroz postavljanje novih svetskih rekorada na različitim poljima: kroz trčanje na višednevnim trkama, preplivavanje Engleskog kanala i uspinjanje na neke od najviših planina na svetu.

Neograničeni potencijal

Šri Činmoj je osnovao svoj Maraton Tim 1977. i njegova vizija, njegovo ohrabrenje i njegova intuicija predstavljali su vodeću silu koja je omogućavala da njegov tim izraste u najvećeg na svetu organizatora trka na ultramaratonske distance.

Njegovo spontano poimanje neograničenog potencijala koji leži u svakome od nas navelo ga je da izmisli sportske poduhvate izdržljivosti koji su drugima izgledali kao da prevazilaze granice ljudskih mogućnosti. Najupečatljiviji primer je, svakako, Trka Samoprevazilaženja na 3100 Milja (približno 5000km), koja se od 1997. godine redovno održava u Njujorku i još uvek je najduža setifikovana drumska trka na svetu.